Sisteme de alarma antiefractie

Sistemele de alarma antiefractie au scopul de a detecta eventualele tentative de efractie si de a imbunatati securitatea obiectivelor protejate. Un sistem de alarma consta de fapt intr-un circuit electric continuu care semnalizeaza atunci cand este intrerupt. Un sistem de alarma antiefractie poate contine urmatoarele echipamente: centrala de alarma, acumulatori, sirene avertizare, tastaturi, detectori de miscare, contacte magnetice, telecomenzi, detectori de soc, detectori de geam spart, detectori de inundatii, detectori de incendiu, bariere infrarosu, detectori pentru exterior, echipamente radio, module de extenstie, etc

Centrala de alarma - primeste si prelucreaza semnalele transmise de elementele de detectie conectate la aceasta, decide starea de alarmare, declanseaza semnalizarea acustica si optica, memoreaza si afiseaza evenimentele corespunzatoare. Centralele pot fi cu 4, 8 sau 16 zone cu posibilitatea extinderii numarului de zone folosind module de etensie.

Acumulator - mentine sistemul in stare de functionare in cazul unei caderi de tensiune, intentionata sau accidentala. Acumulatorul principal se regaseste in centrala de alarma. Acesta se dimensioneaza in functie de numarul echipamentelor si detectorilor conectati cat si in functie de consumul total al sistemului (calcul energetic). Un alt acumulator se regseste de obicei in sirenele de avertizare de exterior.

Sirene avertizare - au rolul de avertizare acustica si luminoasa incalcarea frauduloasa a perimetrului. Sirenele pot fi de 2 tipuri: interior si exterior. Sirenele de interior pot fi alese in functie de culoare sau design si pot fi acustice/luminoase sau ambele. In general, acestea nu sunt prevazute cu acumulator. Sirenele de exterior sunt construite cu grad de protectie IP 55 sau IP 65 , imune la conditiile atmosferice. Acestea sunt prevazute antisabotaj si ativandalism si au nevoie de acumulator. Modelele mai scumpe sunt echipate cu sensor de spuma poliuretanica si sensor de temperatura.

Tastatura - poate fi de tip LED sau LCD si este folosita pentru comanda centralei antiefractie si echipamentelor componente.(programare, vizualizare evenimente, armare/dezarmare).

Detectori de miscare - elemente sensibile ce recunosc miscarea in perimetrul supravegheat. Acestia pot fi de mai multe tipuri: interior sau exterior, infrarosu (PIR), micounde (MW), ultrasunete, cu imunitate la animale, etc. Detectorii de miscare se aleg in functie de particularitatile spatiului ce urmeaza a fi supravegheat cat si de gradul de securizare dorit.

Contact magnetic - minicontact magnetic ce se monteaza la imbinarea usilor sau a ferestrelor pentru a supraveghea starea acestora (inchis/deschis)

Telecomanda Radio - utilizata pentru comanda functiilor principale ale sistemului (Stay Arm, Away Arm, dezarmare, panica). Poate fi utilizata in cadrul unu sistem antiefractie folosind un modul radio.

Detectori de soc - acestia detecteaza vibratiile produse de bruscarea ferestrelor, usilor sau a peretilor pe care sunt instalati.

Detectori de geam spart - detecteaza vibratiile produse la spargerea unui geam sub forma de zgomot.

Detectori de incendiu - folositi pe sistemele de avertizare la efractie acolo unde nu se impune instalarea unei centrale antiincendiu dedicate. In functie de rolul pentru care se instaleaza , pot fi: de fum, temperatura, gaz, monoxid de carbon sau combinati.

Bariere infrarosu - alcatuite din doua compoente: emitator si receptor sunt folosite in mod special la exterior, pe distante lungi , acolo unde folosirea detectorilor de exterior este imposibila. Emitatorul emite unde infrarosu catre receptor. In momentul in care aceste unde sunt intrerupte, receptorul semnalizeaza centralei de alarma o posibila conditie de efractie.

Echipamente radio - acestea sunt folosite in general in zonele unde cablarea nu este recomandata sau este imposibil de realizat. Principalele echipamente radio sunt: module radio, detectori PIR, contacte magnetice, sirene, tastaturi.

0 Response to "Sisteme de alarma antiefractie"

Trimiteți un comentariu